Stiati ca ? Cartoful

Users who viewed this discussion (Total:0)

Status
Not open for further replies.

Samy

Veteran
Veteran

Joined
20 Apr 2020
Messages
155
Reaction score
28
Points
28
Age
19
1588079534965.png
Iata 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre cartof:

1. Contrar a ceea ce cred cei mai multi, cartoful este una dintre legumele cu cele mai multe substante nutritive. De exemplu, un cartof de marime medie contine 45% din doza zilnica recomandata de vitamina C, este bogat in vitamina B6, fibre si multe alte minerale si vitamine.

2. De fapt, cartofii reprezinta cea mai buna si ieftina sursa de potasiu - un cartof are mai mult potasiu decat o banana, o rosie, o portie de broccoli sau o portocala.

3. In medie, fiecare om de pe planeta consuma in jur de 33 de kilograme de cartofi pe an. Exceptie fac australienii, care in medie consuma 60 de kilograme pe an / cap de locuitor.

4. In 1995 cartoful a devenit prima leguma crescuta in spatiu, pe nava Columbia.


5. Incasii au fost primii care au cultivat cartoful, undeva prin anul 200 i.Hr., iar spaniolii au fost cei care l-au adus in Europa, in secolul al XVI-lea. La inceput, "exotica" leguma nu a fost acceptata atat de usor de irlandezi si de englezi, pentru ca nu era mentionata in Biblie. Acum, pana si Papa mai mananca, din cand in cand, cartofi prajiti.


6. In 1845 culturile de cartofi din Irlanda au fost distruse in intregime de un parazit, avand consecinte extrem de grave asupra iralndezilor, cauzand moartea prin infometare a peste un milion de oameni si ducand la imigrarea a peste un milion.

7. Cartoful este o leguma atat de extraordinara incat oamenii ar putea supravietuii exclusiv cu o dieta bazata pe piure de cartofi cu lapte sau unt - pentru ca singurele vitamine care-i lipsesc cartofului sunt A si D, continute in lactate.

8. Culturile de cartofi sunt printre cele mai prietenoase cu mediul inconjurator. Sunt usor de crescut, nu necesita prea multa apa, ingrasamant sau alte chimicale pentru a se dezvolta armonios.

9. China este cel mai mare producator de cartofi din lume. De asemenea, productia mondiala anuala de cartofi este atat de mare incat in fiecare an o autostrada cu patru benzi, plina ochi cu cartofi, ar putea inconjura planeta de 6 ori.

10. Cel mai mare cartof din lume a fost cultivat de un fermier englez in 2010 si cantarea 3.76 kg.

Sursa foto: rhealana.com
Surse articol: littlepotatoes.com, en.wikipedia.org
 
Status
Not open for further replies.
Top Bottom